Jdi na obsah Jdi na menu
 


Švýcarky sesadily Švédky z juniorského trůnu

12. 5. 2008

Nádherným finálovým zápasem vyvrcholil v polském Wolsztynu již třetí světový šampionát juniorek. Dvojnásobné mistryně světa ze Švédska od úvodních minut jen dotahovaly vedení nažhavených Švýcarek, 11 vteřin před koncem si vynutily prodloužení, v něm se ale po třech minutách po zlatém gólu na 8:7 mohlo ze zlatých medailí přece jenom radovat Švýcarsko. Bronz vydřelo po těsné výhře 4:3 nad domácím polským týmem Finsko.

Zatímco obě sobotní semifinále skončila v Babimostu jednoznačnými výsledky (Švédsko - Finsko 10:4 a Švýcarsko - Polsko 11:3), oba nedělní medailové souboje nabídly divákům ve vyprodané hale ve Wolstynu pořádná dramata. V souboji o bronz domácí Polsko jen potvrdilo, že výhra nad českým týmem v rozhodujícím souboji základní skupiny nebyla náhodná a za tradiční podpory domácích fandů trápilo až do konce i favorizované Finky. Po první třetině byl stav 1:1 a nerozhodný výsledek svítil na ukazateli skóre i po dalším dějství. Stav 3:3 vydržel nakonec až do 50. minuty, kdy Finsko přidalo čtvrtý gól a proti houževnatě bojujícím Polkám už nejtěsnější náskok pohlídalo až do bronzového konce.

Parádní podívanou, která byla opravdu tou nejlepší reklamou na ženský florbal, pak byl finálový souboj Švýcarska se Švédskem. Od úvodních minut nasadily oba týmy vysoké tempo a na vlastní kůži to pocítili i čeští rozhodčí Ondřej Vašíček a Marek Nováček, jejichž povedený výkon na celém šampionátu ocenila komise rozhodčích IFF delegací na finálový zápas. Švýcarky, které už ve skupině zcela rozstřílely Finsko, vlétly neudržitelně i do finálového boje, hned po 15 vteřinách skórovaly a ve 12. minutě už dokonce vedly 3:0. Švédkám se ještě do přestávky podařilo alepsoň snížit, ale po 40 minutách hry Švýcarky stále držely dvougólové vedení 4:2.

Ve třetí třetině však přišel ofenzivní a gólový florbalový festival. Skóre se neustále měnilo, padlo celkem 8 gólů a boj o zlato neměl v této fázi jedinou hluchou minutku. Početné tábory fandů obou finalistů střídaly radost a smutek jak na běžícím pásu, neboť třikrát za sebou nejprve Švédky snížily na rozdíl gólu, aby vzápětí Švýcarky znovu odskočily o dvě branky. Necelé čtyři minuty před koncem se ale Švédsko počtvrté dočkalo kontaktního gólu a při závěrečné power-play dokázaly hráčky Tre kronor 11 vteřin před koncem vyrovnat na 7:7 a vynutit si prodloužení. To ale trvalo jen něco málo přes tři minuty, po nichž krásným zlatým gólem na 8:7 rozhodla o titulu mistryň světa pro Švýcarsko Julia Suterová.

Do divize B sestoupilo po prohře s Lotyšskem 2:3 v zápase o 7. místo Německo, nováčkem elitní divize pak bude Slovensko, které vyhrálo divizi B.

 

Golden_Switzerland