Jdi na obsah Jdi na menu
 


Češky sahaly na MS juniorek po remíze se Švédskem

7. 5. 2008

Skvělý výsledek v podobě remízy s úřadujícími mistryněmi světa ze Švédska měly díky bojovnému týmovému výkonu ještě dvě minuty před koncem na dosah české juniorky ve vstupním šampionátovém souboji s reprezentací Tre Kronor. Žluté favoritky sice v závěru s viditelnou úlevou upravily na 8:6, dnešní výkon mladých Češek byl ale velkým příslibem do zbytku turnaje.

Odvážný plán zaskočit Švédky v polském Babimostu vyhranou první třetinou sice právě v úvodním dějství nevyšel, ve zbytku zápasu se ale české florbalistky obhájkyním titulu vyrovnaly nejen v nasazení a tempu, ale také ve střílení gólů. Skóre odpoledního souboje sice už ve 3. minutě otevřely Švédky, během pěti minut už ale na ukazateli skóre svítilo 2:1 pro české barvy. Nejprve po úniku po levém křídle prostřelila švédskou gólmanku dravá Paulovičová a záhy svůj první pobyt na hřišti proměnila dostřídávající třetí lajna ve vedoucí gól po pěkném ťukesu a přesně zakončující Skopkové.

Jenže z vedení se Česky radovaly jen pár vteřin, když nedlouho po rozehrání hráčky ve žlutých dresech po rychlém protiútoku srovnaly na 2:2. V 9. minutě přišla první švédská přesilovka za hraní Vavrečkové bez hokejky, oslabení však české čtvteřice i díky výborně chytající brankářce Christiánové úspěšné přestály. O to více pak mrzel následný třetí švédský gól a zejména smolná 17. minuta, kdy nejprve nepokrytá hráčka na malém brankovišti zvýšila po nahrávce zpoza branky na 4:2 a vzápětí se švédské nahození z rohu proměnilo ve vlastní gól od nohy jedné z bránících českých hráček.

Ani nepříznivý stav ale pranic neubral na českém odhodlání, celý tým nadále příkladně bojoval a postupně se ve hře prostřídala téměř celá sestava. Odměnou za neklesající aktivitu pak byla výsledkově nejpovedenější druhá třetina. V ni nejprve Češkám vůbec nevyšla úvodní přesilovka, ale sotva skočila vyloučená Švédka zpět na hřišti, zachytila forčekující Černá výhoz gólmanky soupeře a osamocená Urbánková nekompromisně snížila na 3:6. A kdyby velmi aktivně hrající Černá a Jelínková využily i další dvě dobré šance po opětovně povedeném napadání, mohlo být skóre po dvou třetinách ještě příznivější.

Hned v úvodní minutě poslední části totiž Švédky opět po osvědčené ose náhra zpoza branky a střela ze středu zvýšily na 6:3 a zdálo se, že je rozhodnuto. Český tým však nejprve úspěšně přečkal i druhou švédskou přesilovku a ve 48. minutě předvedla Čapková jeden ze svých mnoha úspěšných úniků a úřadující světové šampiónky ji zastavily jen za cenu faulu a trestného nájezdu. K němu se postavila zkušená Krajčovičová a neméně zkušeně vymetla horní růžek švédské branky - 4:6. Nekončící český odpor Švédky v těchto chvílích zjevně rozhodil a následujících pár minut se dokonce nechaly uzavřít na své polovině, místo kontaktního českého gólu ale na druhé straně hřiště přišla šťastná bekhendová švédská střela a znovu tříbrankový rozdíl.

I díky společnému povzbuzování polských a slovenských fanoušků však mladé Češky dokázaly ze zápasu během dalších dvou minut udělat zasloužené drama. V rozmezí pouhých 14 vteřin totiž nejprve Černá vypíchla Švédkám na středu hřiště míček, vyslala do sóla Urbánkovou a jedna z nejlepších českých hráček blafákem do bekhendu svým druhým gólem snížila na rozdíl dvou branek. Hned po rozehrání se pak dostal míček do slibné šance ke Koníčkové, která z otočky snížila na 6:7 a zasloužený bod byl najednou znovu na dosah! Přestože šance na vyrovnání si český tým vytvořil, v závěru povedeného zápasu mu už štěstí nepřálo a naopak dvě minuty před koncem uklidnila švédské favoritky pohotovým bekhendem Bäckmanová.

Konečnou prohru 6:8 a velmi dobrý výkon českého týmu ocenil po zápase i hlavní švédský kouč Marcus Holm. "Přišel nám i s celým realizačním týmem poděkovat za povedený zápas a poukázal na to, že se se svým týmem na tohle MS připravuje více než dva roky, ale žádný soupeř jim nedokázal nastřílet šest gólů..." prozradil hlavní téma pozápasové konverzace se švédskou stranou český kouč Michal Marošek, kterému se po dnešku hodnotilo hodně dobře. "Holky předvedly výborný týmový výkon, s tím samozřejmě musím být spokojen. Asi nejtěžšího možného soupeře se hráčky nezalekly, odehrály s ním vyrovnanou partii a v závěru opravdu nechybělo mnoho k cenné remíze.

Spokojeni jsme byli už i po první třetině, přestože jsme ji prohráli 2:5. Holky na výbornou plnily všechny taktické pokyny, vyplatil se nám systém hry na dvě pětky a dostřídavájící třetí, sil jsme měli dost až do konce. O úvodní vedení 2:1 jsme sice přišli, ale jeden gól jsme si dali smolně sami a k tomu přišel další slepený gól, které určily mnohem nepříznivější výsledek, než jaký byl náš úvodní výkon. Ale druhou třetinu jsme vyhráli a třetí remizovali, navíc se nám úspěšně povedlo ubránit dvě švédské přesilovky, takže jedinými důvody k nespokojenosti byly dnes asi jen nepovedená přesilovka a lepší bránění středu hřiště, kde byly dnes občas mezi obranou a útokem větší díry. Výkon proti Švédkám je však určitě příslibem do zbytku turnaje, klíčové zápasy máme teprve před sebou."

Skupina A

Česko - Švédsko 6:8 (2:5, 1:0, 3:3)
Branky a nahrávky:
29. a 52. Urbánková (na obě Černá), 3. Paulovičová (Urbánková), 6. Skopková (Čapková), 48. Krajčovičová (trestné střílení), 52. Koníčková (Krajčovičová) - 2. a 41. Helinová (Edbergová, Schilströmová), 7. Norlinderová (Bäckmanová), 12. Wibronová (Schilströmová), 17. Wijková (Gustafssonová), 17. vlastní, , 50. Holmbornová (Keinestrandová), 58. Bäckmanová (Helinová). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Rozhodčí: Suvanto a Tuomi (Finsko). Střely na branku: 22:32. 170 diváků.

Polsko - Německo 7:0.

Skupina B
Finsko - Švýcarsko 1:8

Norsko - Lotyšsko 4:2.


DSC 6856