Jdi na obsah Jdi na menu
 


Češky prolomily německou obranu a na MS juniorek poprvé vyhrály

8. 5. 2008


Krátký šok po nečekaném německém vyrovnání v polovině zápasu byl nakonec asi klíčovým okamžikem první výhry českých florbalistek na juniorském světovém šampionátu v Polsku. Teprve za stavu 1:1 zabraly mladé Češky proti houževnatě bránícím Němkám naplno a s přehledem pak dokráčely k zasloužené výhře 5:1. Ta spolu s dnešní vysokou prohrou domácího týmu se Švédskem 3:16 znamená, že v zítřejším klíčovém souboji o postup do semifinále s Polskem pomůže českému týmu i remíza.

Večerní souboj s Německem v Babimostu jen znovu potvrdil, že Čechům se proti papírově slabším týmů hraje hůře, než proti favoritům. České florbalistky se oproti středečnímu souboji se Švédskem dnes dostaly do opačného gardu, kdy dlouhé minuty marně dobývaly zhuštěnou německou obranu, podpořenou maximálním nasazením obětavých soupeřek. Když se k tomu přidala výborným výkonem i německá brankářka, byly nakonec po úvodní třetině Češky rády za vedení 1:0, které v 15. minutě obstarala přesnou trefou do šibenice kapitánka Surá. Navýšení náskoku nepřinesla v závěru úvodního dějství ani první česká přesilovka.

Obraz hry se nezměnil ani po důrazném proslovu českých trenérů Maroška a Cepkové během první přestávky a přestože český tým své německé soupeřky čím dál častěji svíral na jeho půlce hřiště a počet střel už ukrajoval skoro ze třetí desítky, německý obranný val i nadále odolával. Obrat ve vývoji zápasu pak paradoxně nastal až po vyrovnávacím gólu ve 29. minutě, kdy Němky využily standardní situaci. Šokující skóre v polovině zápasu totiž konečně české hráčky nastartovalo k pohybu a vyšším obrátkám a během deseti minut bylo rozhodnuto.

Ukliďnující druhý gól přišel už po pěti minutách, kdy Němky ač netísněny poslaly z rozehrávky míček za mantinel a rychlou rozehrávku Paulovičové využila přesnou střelou ze středu Pařízková. Za další dvě minuty vedla krásná akce po ose Burdová - Surá - Krajčovičová ke zvýšení na 3:1 a v poslední minutě druhé dvacetiminutovky po déle trvajícím českém útočném zámku zvýšila gólem do šatny na 4:1 Černá. Kromě druhé nevyužité přesilovky, dvou tyčí, navýšení počtu střel na šedesát a pátého gólu po přesné bekhendové dorážce Urbánkové se už do závěrečného hvizdu nic podstatného neudálo a mladé Češky mohly slavit první výhru na šampionátu.

"Povinná výhra se nerodila vůbec lehce, v žádném případě se ale z naší strany nejednalo o podcenění. Němky totiž oproti včerejšímu odevzdanému výkonu proti Polsku podaly výrazně lepší výkon a navíc jim zachytala gólmanka, takže díky tomu není naše výhra vyšší. Musím hráčky pochválit za to, jak se po překvapivém vyrovnání dokázaly rychle zvednout a zápas rozhodnout, chválím i více než šedesát střeleckých pokusů a výrazně lépe zahrané přesilovky, ač místo gólů přinesly jen dvě tyčky. S výsledkem jsme maximálně spokojeni a že to dnes nebylo tak lehké, bylo nakonec možná dobře," uvedl k premiérovému vítězství na letošním MSJ český kouč Michal Marošek.

Ve skupině B dnes vyhráli oba favorité - Finsko nad Norskem 7:2 a Švýcarsko nad Loyšskem 8:2.

Česko - Německo 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky:
15. Surá (Burdová), 34. Pařízková (Paulovičová), 36. Krajčovičová (Surá), 40. Černá (Paulovičová), 49. Urbánková (Vavrečková) - 29. Burmesterová (Abrahamová). Vyloučení: 0:2. Bez využití. Rozhodčí: Suvanto a Tuomi (Finsko). Střely na branku: 34:7. 170 diváků.


turniej 058