Jdi na obsah Jdi na menu
 


České juniorky se s polským MS loučily vítězně

11. 5. 2008

Jen pro silné nervy českých fanoušků byl poslední zápas reprezentace juniorek na MS v Polsku. V ranním souboji o 5. místo s Norskem byl ve Wolstynu po dvou třetinách bezbrankový stav, v závěrečném dějství se ale Češkám přece jen podařilo prolomit střeleckou nepřízeň a po výhře 4:1 vezou domů celkové 5. místo.

Během včerejšího volného dne, proloženého výletem k jezeru a fanděním Slovenkám ve finále divize B, se nakonec přece jen částečně podařilo přebít to největší zklamání z polské prohry, veškerou namotivovanost a bojovnost v posledních minutách před soubojem o 5. místo však dnes brzy ráno paradoxně překazilo slunce. Přestože proskleným stropem haly ve Wolstynu prosvítalo už od osmi hodin a na norské straně zjevně oslňovalo gólmanku, polští pořadatelé i Jury IFF to začali neuvěřitelně řešit až po úvodním nástupu a odehrání hymen. Po pětiminutové debatě následovalo finální rozhodnutí odložit zápas o 20 minut a veškerá nažhavenost byla rázem ta tam. S téměř půlhodinovým zpožděním se tak oboustranně začalo hodně vlažně a až na jedinou vyjímku první třetina žádný vzruch nepřinesla. Tou jedinou byl neuznaný český gól, který bohužel padl přesně se sirénou a podle pravidel tak oprávněně neplatil.

Čeští trenéři o přestávce zamíchali sestavou, ale ani to ke gólům nevedlo, stejně jako občasné norské protiútoky bez vážnějšího ohrožený branky Christiánové. Ve 27. minutě sice při první přesilovce nastřelily Norky břevno, stejnou mincí jim ale šest minut před koncem druhé třetiny oplatila Paulovičová, která trefila tyčku. Teprve ve 46. minutě se celá lavička a početná skupinka českých fandů mohla zaradovat z úvodního gólu, když po pěkném zámku před norskou brankou otevřela skóre povedenou střelou z otočky Urbánková. Vzápětí se český tým ubránil i druhé norské přesilovce a od 52. minuty už přišly klíčové okamžiky utkání.

První česká přesilovka v zápase totiž místo navýšení náskoku přinesla vyrovnávací gól, když se Norky dostaly do přečíslení a mezi nohama brankářky Christiánové srovnaly ve vlastním oslabení na 1:1. Jenže právě radost z gólu stála Norky zápas - vyloučená norská hráčka totiž v euforii zapomněla na pravidla a vyběhla se radovat z trestné lavice, kam byla díky tomu posazena na další dvě minuty. A Češky nabídnuté šance ihned využily a první proměněnou přesilovkou na šampionátu poslala po spolupráci s Halfarovou český tým znovu do vedení Jelínková.

Další porci nervů pak vnesl do závěru zápasu následný zbytečný faul Kabelákové, znamenající minutovou hru 4 na 4 a pak minutovou norskou přesilovku. Norská lavička si vzala time-out, ale vítr z plachet jim sebrala neúnavná Paulovičová, která vypíchla Norkám míček a své sólo nekompromisně zakončila třetím gólem. Nepříznivý vývoj Norky neunesly a za další faul nabídly Češkám klidý závěr při následné přesilovce, kterou nakonec v úplném závěru proměnila v konečnou výhru 4:1 svým druhým gólem v utkání Urbánková. Mladé Češky tak dokázaly zakončit šampionát vítězně a i přes stále patrné zklamání z nepostupu do medailových bojů, dokázaly svým nástupkyním vybojovat určitě výhodnější složení základní skupiny na příštím MS juniorek, které bude v roce 2010 hostit Česko.

"Už tak velkou nervozitu ještě umocnilo nečekané posunutí začátku zápasu, ale nakonec jsme se s tím srovnali daleko lépe než soupeřky a přibližně od desáté minuty úvodní třetiny jsme si začali vytvářet tlak. Ve druhé třetině byly ale Norky směrem dopředu přece jen odvážnější, kromě jednoho břevna nás ale nezaskočily. Od třetí třetiny už jsme sestavu stáhli jen na dvě pětky, složené hlavně z bojovnic a Urbánková pak konečně prolomila gólovou nulu na našem kontě.

Pak nás sice málem pohřbil norský gól v oslabení, naštěstí nám svou chybou pomohla vyloučená Norka a první využitou přesilovku jsme si nechali na hodně klíčový okamžik. V závěrečných minutách nás výborně podržela gólmanka Christiánová, které včerejší den volna hodně prospěl, v závěrečném zápase MS byla velkou oporou a i díky její jistotě mohly spoluhráčky přidat ještě další dva góly," pochválil na závěr reprezentační kouč Michal Marošek.

Česko - Norsko 4:1 (0:0, 0:0, 4:1)
Branky a nahrávky:
46. a 60. Urbánková (Koníčková, Jelínková), 54. Jelínková (Halfarová), 55. Paulovičová - 53. Hallová (Erdemová). Vyloučení: 3:3. Přesilovky: 2:0. Oslabení: 0:1. Rozhodčí: Güpfert a Servodio (Švýcarsko). Střely na branku: 36:25. 200 diváků.