Jdi na obsah Jdi na menu
 


České juniorky medaili z Polska nepřivezou

10. 5. 2008

Veselý úvod a plačtivý závěr měl poslední zápas českých juniorek v základní skupině MS v Polsku. V přímém souboji o postup do finále sice český tým po pěti minutách vedl 2:0, v závěru ale naopak dotahoval dvoubrankové manko, které snížil jen na polovinu a konečná prohra 4:5 znamená jen nedělní boj o 5. místo s Norskem.

Přitom ideální scénář, jak utišit bouřící vyprodanou halu v Babimostě, se v prvních minutách naplnil stoprocentně. Aktivní Čapková se při každém střídání svého útoku dostala do gólové šance a napotřetí už to ve 4. minutě vyšlo - 1:0 po samostatné akci na levém křídle. Hned o minutu později navíc po rozehraném rohu skončil míček po nahození Suré po skrumáži před brankou podruhé v polské síti a stav 2:0 opravdu ztišil hlučné polské publikum. Namísto navýšení vedení však už tak téměř v euforii hrající domácí tým ještě více nakopl šťastný kontaktní gól, kdy tečovaná střela obloučkem smolně zapadla až za záda brankářky Christiánové.

Dokonalý obrat ve skóre pak Polky dokázaly během úvodních pěti minut druhé třetiny, když nejprve české gólmance propadla pod nohou střela zdálky a českého útlumu pak v 25. minutě využil domácí tým dokonalým rozebráním české obrany a vedoucím gólem na 3:2 do poloodkryté české branky. O to více roztleskalo celou halu krásné gesto fair-play české gólmanky Christiánové, která za nepříznivého stavu a v době polského tlaku sama opravila rozhodnutí sudích, přiznala teč a vysloužila si zasloužený potlesk celé haly! Vzápětí se drobně poranila Krajčovičová a po rozehrávce Polky Češkám pěkné gesto vrácením míčku oplatily.

Jinak to byl ale tvrdý boj, větší a důraznější Polky měly navrch v osobních soubojích a každý jejich protiútok byl přímočarý a nebezpečný. O to více potěšilo českou lavičku vyrovnání na 3:3, které přišlo v předposlední minutě. Nejprve sice Čapková po svém povedeném sólu domácí brankářku neprostřelila, ale hned vzápětí se to už povedlo Koníčkové, která přesným bekhendem pod horní tyčku zužitkovala nahrávku z rohu kapitánky Suré. Nerozhodný výsledek by do semifinále díky lepšímu skóre dostal Češky, které na to však nehodlaly spoléhat a chtěly rozhodnout o svém postupu dalšími góly v poslední třetině.

Jejich plány však už po 19 vteřinách poslední části hrubě narušil čtvrtý polský gól, kdy Polky po standardní situaci prostřelily českou zeď i gólmanku a šly znovu do vedení. Za dalších pět minut dostal český tým šanci na vyrovnání, když se některé zákroky domácích hodně pouštějící rozhodčí konečně odhodlaly vylučovat, ale i přes vyloženou šanci Jelínkové, která pálila vedle, vyrovnání nepřišlo. Deset minut před koncem si při vyloučení Krajčovičové naopak zahrály první přesilovku i Polky a hráčka na vrcholu v jejím závěru vymetla růžek české branky a polská radost neznala hranic.

Stav 3:5 už byl hodně nepříjemný, přesto se stažená česká sestava nevzdala a do poslední vteřiny se srdnatě rvala o postupovou remízu. Další gólovku ale neproměnila Černá, přesto se však Češky vysněnému bodu dokázaly přiblížit, když neúnavná bojovnice Paulovičová i po faulu a téměř v pádu nádherně prostřelila již předtím vystřídavší polskou gólmanku a snížením na 4:5 vykřesala semifinálovou naději. Stejná hráčka pak měla během následující minuty hned dvě slibné šance ke sronání skóre. ale stejně jako záhy Černá neuspěla a ani závěrečná power-play už nepomohla. Po závěrečném hvizdu pak byla na jedné straně vidět obrovská vítězná euforie vítězných Polek a naopak slzy zklamání na české polovině hřiště, které pak dlouhé minuty proudily ještě na chodbách a v české šatně...

"Chybělo málo, ale zkrátka to nevyšlo. Holky bojovaly, seč mohly, ale na euforicky hrající Polky to dnes prostě nestačilo. Soupeřky byly důraznější, nakonec asi měly i více sil a dokonale využily vývoje zápasu. Sice jsme rychle vedli 2:0, ale přišel šťastný kontaktní gól domácích, který Polky dostal přesně do té potřebné euforie a hnány bouřlivým publkikem, hrály chvílemi skoro až v tranzu. Přesto to holky nevzdaly, bojovaly do posledních vteřin, ale na svůj velký medailový sen to bohužel už nedotáhly. Musíme se dát během zítřka do kupy a v neděli důstojně zakončit šampionát alespoň výhrou v zápase o 5. místo," hodnotil na chodbě plné plačících českých hráček reprezentační kouč Michal Marošek.

V semifinále se tak zítra utkají Švýcarsko s Polskem a Švédsko s Finskem.

Česko - Polsko 4:5 (2:1, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky:
4. Čapková, 5. Surá, 39. Koníčková (Surá), 55. Paulovičová (Koníčková) - 22., 41. a 51. Bialonová (Drobcewiczová, 2 x Paziová), 11. Matfinová, 25. Bugajská (Bialonová). Vyloučení: 1:1. Přesilovky: 0:1. Rozhodčí: Norlinová a Sandenová (Finsko). Střely na branku: 33:20. 400 diváků.

DSC 7639