Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičení před zápasem

13. 5. 2008

Před většinou ligových zápasů není příliš mnoho času na dlouhé rozcvičení. Proto cvičení musí být jednoduchá, ale zároveň komplexní. V dnešní části seriálu o trénincích florbalu se budeme věnovat několika cvičením, které můžete využít také na začátku tréninků. Zkuste to, určitě je to lepší, než z několika metrů ostřelovat brankáře. 
       Smyslem těchto cvičení je, aby hráči získali před zápasem hlavně jistotu, aby si začali věřit. Cvičení by měly být dostatečně vyzkoušené na tréninku, aby se před zápasem hráči nedohadovali kdo kam půjde a kdo co bude dělat. Názvy cvičení jsou používané ve Spartaku Pelhřimov. Všechna cvičení jsou určena na polovinu hřiště.
Popis jednotlivých cvičení:

  • "Rohy"
    Klasické cvičení - dvě skupiny hráčů v rozích s míčky. První hráč vybíhá bez míčku a nabíhá si k půlící čáře, přihrávku dostává až v okamžiku, kdy je čelem k hráči, který mu přihrává. Nejprve hráči nabíhají až od půlky (může být doplněno například o otočku s míčkem), následně na střelu z první na vzdálenost basketové trojky a poslední na dorážky na velké brankoviště.
  • "Rohy s narážečkou"
    Klasické cvičení - dvě skupiny hráčů v rozích s míčky. První hráč vybíhá bez míčku a nabíhá si k půlící čáře, přihrávku dostává až v okamžiku, kdy je čelem k hráči, který mu přihrává. Hráč si míček rychle zpracuje a přihrává do rohu, ze kterého vybíhal, odtud dostává přihrávku na vzdálenost cca 6 metrů od branky a zakončuje.
  • "Pixbo"
    Cvičení, které dělalo před několika lety švédské Pixbo na Czech Open. Lze ho využít i pro rozchytání brankářů a zároveň pro rozběhání hráčů. Míčky a všichni hráči jsou v jednom rohu. Z rohu vybíhají postupně dva hráči bez míčku. Nabíhají si obloukem na půlku a dostávají z rohu nahrávku do běhu a zakončují. Hráč, který nahrával okamžitě vybíhá. Na druhou stranu hřiště cvičení přejde bez přerušení, když dva poslední hráči dostávají nahrávku od prvních dvou hráčů z protějšího rohu. Pokud je hráčů méně než 8, bude vybíhat pouze jeden hráč.
  • "Střelba ze tří"
    Hráči vybíhají jeden a za druhým a z plné rychlosti střílejí. Postupně se střídají místa, odkud se vybíhá. Lze využít všech pěti bodů pro vhazování, které na jedné polovině hřiště naleznete - tři na půlce, dva v rozích.
  • "Espoon"
    Finský tým Espoon Oilers má variantu střelby ze tří doplněnou o dvě přihrávky. Hráč vybíhá s míčkem z rohu, ale vrací ho zpět. Pokračuje v pohybu podél matinelu a dostává přihrávku z první zpět. Následně výběh od mantinelu a zakončení.
  • "Přebíhačka"
    Čtyři zástupy hráčů. Dva za brankou s míčky, dva na půlce bez míčků. Hráč vybíhá z půlky, dostává z protějšího rohu přihrávku a zakončuje. Přihrávající hráč se rychlým startem přemíťuje podél matinelu do zástupu na polovině hřiště. Hráč, který zakončoval se zařazuje do řady s míčkem, ze které dostával přihrávku. Po střele vybíhá hráč z druhého zástupu - přesuny brankáře.
  • Balrog"
    Cvičení na přihrávky a rozběhání od švédského Balrogu. Míčky a hráči jsou na půlící čáře, přibližně 10 metrů od mantinelu. Jeden hráč je za brankou, jeden u mantinelu. Princip cvičení "přihraj a běž". Hráč z půlky přihrává od půlky na hráče za brankou a běží na jeho místo. Zpoza branky z první přihrávka na nabíhajícího hráče od mantinely, který zakončuje výběhem od mantinelu.
  • "2-1"
    Klasická situace 2:1. Obránce na půlce, dostává přihrávku z jednoho rohu a střelba. Okamžitě jde přihrávka z druhého rohu na přihrávajícího hráče (případně možno zařadit výhoz brankáře místo druhé přihrávky). Oba útočníci si nabíhají na půlku hřiště a snaží se rychle zakončit přečíslení.
  • "2-1 na půlce"
    Další varianta cvičení 2:1, když není dostatek míčků. Jeden z útočník je v rohu, druhý diagonálně na půlce. Obránce na půlce u mantinelu, uprostřed pomyslného trojúhelníku. Přihrávka jde z rohu na obránce, ten z první dává na šířku celého hřiště. Oba útočníci si nabíhají a snaží se rychle zakončit přečíslení.
  • "Willer"
    Švýcarský tým SV Willer-Ersigen má jinou variantu cvičení 2:1. Všichni hráči jsou na půlce. Útočníci u mantinelů, obránci na středovém bodě. Obránce vybíhá, dostává od jednoho útočníka přihrávku a střlí. Následně ji dostává i od druhého, rozehrává na nabíhající si útočíky, kteří se snaží rychle zakončit přečíslení.
  •